fbpx

UV-C lampen. Desinfectie met de kracht van licht

Doeltreffend voor lucht

De kwaliteit van de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de reinheid van oppervlakken die we aanraken, hebben een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. We lopen allemaal het risico om virussen en bacteriën op te lopen en te verspreiden, vooral in drukke openbare ruimtes zoals kantoren, fabrieken, winkels, bars, restaurants scholen, musea en in het ov.

UV-C-straling is een bekend desinfectiemiddel voor lucht, oppervlakken, voorwerpen en water dat het risico om een infectie op te lopen kan verkleinen. Het wordt al meer dan 40 jaar gebruikt1. Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest (dat zijn er door de jaren heen vele honderden geweest, waaronder diverse coronavirussen), reageren op desinfectie met UV-C2. In laboratoriumtests inactiveerden onze UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van 6 seconden 99% van het SARS-CoV-2-virus op een oppervlak.3. Een duidelijke indicatie dat UV-C een waardevolle rol kan spelen in uw beschermingsstrategie.

De afgelopen decennia hebben we een grondige expertise op toepassingsvlak ontwikkeld. Hierdoor kunnen we een breed assortiment UV-C-lampen en armaturen bieden die voor uiteenlopende toepassingen gebruikt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn luchtventilatiesystemen die doorstromende lucht desinfecteren, open UV-C-systemen en UV-C-trolleys die ruimtes en locaties ’s nachts (of wanneer de ruimtes niet in gebruik zijn) desinfecteren, en UV-C-kamers voor het desinfecteren van voorwerpen.

 

 

  1. Rapport van de Environmental Protection Agency in de Verenigde Staten, ‘Building Retrofits for Increased Protection Against Airborne Chemical and Biological Releases’, blz. 56
  2. Fluence (UV Dose) Required to Achieve Incremental Log Inactivation of Bacteria, Protozoa, Viruses and Algae Revised, bijgewerkt en uitgebreid door Adel Haji Malayeri, Madjid Mohseni, Bill Cairns en James R. Bolton. Met eerdere bijdragen door Gabriel Chevrefils (2006) en Eric Caron (2006). Peerreview door Benoit Barbeau, Harold Wright (1999) en Karl G. Linden
  3. De door de National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) van Boston University aan ons beschikbaar gestelde gegevens die zijn verzameld bij een laboratoriumexperiment dat is uitgevoerd door dr. Anthony Griffiths (Associate Professor of Microbiology aan Boston University School of Medicine) en zijn team in de faciliteiten van de NEIDL (deze gegevens vormen het onderwerp van een aanstaande wetenschappelijke publicatie van Boston University), laten zien dat bestraling van het oppervlak van een met SARS-CoV-2 (het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt) besmet materiaal met de UV-C-lichtbronnen van Signify met een UV-C-dosis van 5 mJ/cm2 (en een blootstellingstijd van 6 seconden) resulteerde in een vermindering van 99% van het op dat oppervlak aanwezige SARS-CoV-2-virus. Uit dit onderzoek bleek dat een UV-C-dosis van 22 mJ/cm2 resulteert in een vermindering van 99,9999% van het SARS-CoV-2-virus op dat oppervlak (bij een blootstellingstijd van 25 seconden). Nadia Storm et al, Rapid and complete inactivation of SARS-CoV-2 by ultraviolet-C irradiation, 2020 Rapport beschikbaar op https://www.nature.com/articles/s41598-020-79600-8. De in deze studie gebruikte UV-C-stralingssterkte was 0,849 mW/cm².
 

Bron informatie: Signify/Philips Nederland